Vilodag

Idag fick det bli en vilodag för Shaman och ja även matte fick vila. Han har gått dressyr och även gått ute på skogsslingan men han har ändå jobbat varje dag. Därför tyckte jag att det var läge att vila. Då det är vilodag så rent praktiskt så rör jag ändå på min häst. Jag vill inte att han bara står för att han då blir stel och även behöver röra sig då han har lätt att få en fisgris på tvären. Så en kvällsprommenad med grannen och hennes hjälpreda blev det efter stallvägen.
 
Jag är väldigt noga med hur jag rider men även vart jag rider. Jag försöker växla underlag ofta för att öka hållbarheten på min häst och stärka honom. Så idag vart det prommenad på hårt underlag efter vägen. Jag brukar även trava korta bitar på asfalt för att han ska få stärka alla ligament,senor och skelett då det är vetenskapligt bevisat att de hästar som går mkt på hårt underlag har bättre och stadigare skelett. Då det är mjukt underlag på slingan och även i ridhusen så kändes det lägligt med asfalt idag. Brukar försöka växla ridhus då det är olika underlag och vi har turen att ha två ridhus på anläggningen.
 
Borstade och ryktade honom efteråt för att få bort all päls han nu fäller och även lera som han rullat sig i som den skitgris han är :) Han tycker verkligen om då jag håller på med honom. Det märktes så tydligt under den tiden han var skadad. Jag kunde stå timtal och massera,borsta rykta och bara klia honom. Det har gjort att jag lärt känna honom ännu bättre. Jag är av den åsikten att jag verkligen vill lägga ner tid på att borsta min häst för att det gör att jag kan tillbringa mer tid på backen och då även lära känna honom i stallet. Det tror jag gör att man blir mer samspelta och det speglar ridningen förhoppningsvis. Nu känner jag vad han vill och inte vill. När vi missförstår varandra så märks det så tydligt nu än innan. Då kunde jag bli arg eller irriterad för att han inte gjorde som jag sa. Det är kommunikation och ibland brister den. Det är oftast ryttarens fel, hästen gör som den blir tillsagd men då vi inte ger rätt eller otydliga signaler så går dem inte fram. Shaman gör som han blir tillsagd och jag brukar säga gör jag rätt gör han rätt. Om jag gör min del så gör han sin och vi hjälps åt då det blir problem. Vi har fått lära oss den hårda vägen men det har verkligen gjort oss samsvettsade. Vi är ett team, vi är Team S- Sara och Shaman och nu har vi roligt. Jag är inte rädd och ledsen, Shaman är inte fundersam och tjurig. Idag är vi ett glatt gäng som ger järnet och försöker att lösa våra uppgifter!!
 
 Shaman tänker verkligen på att utnyttja sin vilodag till max;)
 
 
Vi kämpar på så gott det går :)

Dagen D

Idag är första dagen vi bloggar. Tanken är att skriva om träning och tävling med mig och min häst Shaman. Vi har tävlat aktivt ca 1,5 år. Vi har börjat få lite mer rutin och flyt nu. Vi tävlar tillsammans i hoppning men blir även någon enstaka dressyrklass när andan faller på.
 
En resume kankse kan vara på sin plats eller?
 
Vi har precis börjat jobba upp oss efter ett tråkigt år med skador. Shaman lyckades få en spark i käken i vintras och sedan gjorde han illa sig i hagen och fick då en spricka över höger bakkota. Det blev en häst som vart sjukskriven från våren och under sommaren.  Nu har vi börjat skritta,trava och lägga in kortare galopper.
 
 Tänkte skriva lite om vad mitt syfte och mål med min ridning är. Hur jag kan kommunicera och jobba på bästa sätt med Shaman för att få ridningen i vardagen att flyta men även hur vi ska få rundorna på tävling att bli så bra som möjligt. Förr har jag inte haft så mycket tanke med ridningen utan bara gjort och det har då blivit därefter. Nu eftersträvar jag samarbete,lydnad och lyhördhet och en bra kommnunikation med min häst. Jag väljer att jobba med detta i princip varje dag i hantering och även då i ridningen.
 
Nu har jag mest valt att vara ute då vädret varit toppen hela hösten och vi kommer säkert sitta allt för mycket i ridhusen i vinter då det blir kallt ute.Vill gärna växla underlag för att han ska bygga sig så bra det bara går. Jag har jobbat mycket med att Shaman ska lyssna och vara uppmärksam även ute i skogen då han gärna lätt blir lite pigg och stark. Han är den typen av häst som är lite tyngre i modellen och samtidigt är känslig men kan bli stark och pigg. Det gäller då att hitta en bra ridning för att hantera detta på bästa sätt. Därför väljer jag att just i skogen göra mycket avbrott och i gångsättningar, skänkelvikning över skogsstigen och även skolor för att han då måste sätta under sig och jobba och kan inte springa iväg bara. Nu då jag håller på att bygga upp honom märks detta tydligt då han jobbar på väldigt bra och är inte så att han biter fast i bettet utan har en jämn kontakt. I det rena dressyrarbetet är han riktigt fin, jag har även där jobbat mycket med skolor och flyttat ett par steg och gjort mycket så han hela tiden får tänka.
 
Idag var det ett av de bättre passen, Shaman jobbade på riktigt bra. Lite pigg och stark innan han kom igång att jobba men på slutet vart det bra tramp och bra driv i bakkärran.
Än så länge rider vi på raka spår och ska göra detta i 2 veckor till för att sedan lägga till bommar och lättare hoppning på väldigt låg nivå. Längtar verkligen!!
 
Kram från Team S!!
 
 
 
Snart är vi igång på riktigt igen!!

RSS 2.0