Förändring, fulridning och oväntad hjälp

Det har varit lite upp och ner ända sedan Shaman vart frisk. Han har varit glad och pigg och väldigt stökig av och till. Han har dragit i väg i skogen och även då vi provat hoppa. Han vet så väl vad han får göra och inte men han måste ändå testa ibland för att se om han kan ta över. Speciellt i hoppningen gör han det då han vet att jag lätt blir osäker och då tar sin chans. Detta resulterar i att han stannar och gormar eller sticker. Fick nog då jag åkte i backen förra veckan då han inte lyssnade och dessutom gjorde om det i veckan. Då fick jag hjälp av en kamrat att ta i tu med problemet. Jag har alltid haft en mjuk ridning och förespråkar detta, kan verkligen känna att jag omedvetet höjer på ögonbrynen då rytttare sliter och drar och spakar och skriker åt sina djur. Jag kan absolut tappa humöret då Shaman verkligen sätter mitt tålamod på prov. Jag försöker ändå bevara denna ridning men det verkar som han går bättre då jag har lite tuffare ridning. Han vill ha klara direktiv och tydliga signaler. Har sista tiden fått oväntad hjälp av en kamrats kamrat som gett mig ett par saker att ta med mig i ridningen och i vardagen och hon sa även hur Shaman ville ha det. Detta fungerar än så länge. Idag testade jag att vara noga och redan från start. Shaman ska göra olika moment där jag säger inte flera meter senare. Han försökte först att komma undan men då sa jag till på skarpen och det behövdes inte allt för många gånger så lyssnade han. Jag var tydlig i allt jag gjorde, då vi vände upp mot hindret var jag noga att rama in och ställa lite i svängen men snabbt räta ut honom. Låta bli att vara och hålla på i tygeln utan reglera allt med ben och sits. Shaman var nöjd, han var pigg och glad och ganska stark men jag sa åt honom, En gång fick jag göra halt då han bara drog iväg mot studsen och tänkte hoppa alla studs på en gång. Vi tog om det och sedan gick det bättre. Han hoppade bra på ett räcke alla gånger där jag trodde han skulle nita. Även om jag själv tvekade så ramade jag in honom med benen och höll i tygeln men inte drog. Hästen hoppade allt idag. Nu ska vi verkligen träna på detta, i dressyren, på uteritten och i hoppningen. Jag får inte slarva, jag måste vara noga med honom och det är då han verkar som mest nöjd. Jag måste verkligen vara stenhård mot mig själv och inte tappa den här ridnignen som jag fått öva på med olika tränare. Jag kallar detta fulridning då det känns som jag sparkar,drar och ja sliter i min häst. Men då man filmar ser man inte nått, kanske att jag tar lite i honom ibland. Hm det gäller att hitta mjukheten i fulridningen så att säga. Hitta den där speciella känslanInte vara hård men vara bestämd och ge tydliga signaler utan att dra och slita. Nästa gång ska vi träna ur sväng mer vända från olika vinklar för att öva på att röta ut i god tid och planera väg och ridning.  Han var så nöjd efteråt och vi borstade och fixade fötter och gjorde läxan vi fått av doktorn. Även matte var nöjd och behåller detta till nästa gång vi tränar :)
 
Vädret har varit minst sagt blandad, värmen försvann och regn och snö kom. Så igår tog jag in Shaman redan vid lunch och han gick snällt med in och så klart under paraplyet jag hade med mig ner till hagen. Han fick krypa i fleccetäcket och sen tog jag in nytt spån så han lade sig ner och bara myste med regnet mot rutan. Idag var det bättre väder och Shaman fick vara med mamma på morgonen då jag jobbade några timmar på förmiddagen. Han hade legat och snarkat mitt på gräsmattan och även grannens häst hade legat och sovit. Då Shaman lägger sig då vet man att det är ett sommartecken ;) Han låg även då jag kom på eftermiddagen och skulle ta in honom. Han låg och drog sig en stund då jag fyllde vatten men sen klev han upp och sträckte på sig. Sen gick vi in och gjorde oss i ordning för hoppträningen som gick galant idag :)
 
Hoppas alla haft en riktigt bra helg med sol och förhoppningsvis lite värme!!
 
Slöfocken myser i vårsolen!!
 
Han njuter verkligen av solen :)
 
Förhoppningsvis ser det snart ut så här hos Shaman :)
 
Hopp o skutt när matte är tydlig med instruktionerna.
 
Det gäller att våga i fegheten :)
 
Nästa steg är att våga utmana dom där fjanttramsiga oxrarna!!

Missförstånd och avåkning

Gårdagens dressyrpass gick riktigt bra igår och verkligen jobbade på. Han är så mjuk och fin nu. Han är så glad och vill verkligen jobba. Vi hade musik i öronen och då kändes det som att det gick ännu bättre. Shaman är så go och glad i boxen nu, han verkligen trivs och verkar njuta av livet.
 
Dagens hoppning gick lite si så där. Årets första avåkning kom idag. Shaman var nog lite trött och spak efter gårdagens dressyrpass så kanske därför han var lite mer tjurig idag. Han hoppade bra idag. Men stark var han, han lyssnade inte och då jag tog i honom vart han bara sur och arg och stannade. När jag inte gjorde nått och han fick kuta och hoppa som han ville så var det inga problem. Suck han stack en gång mot ett räcke och då sa jag åt honom och han vägrade lyssna. Han drog i full fart och då jag sa åt honom vart riktigt sur och tvärstannade så jag åkte av. Han var så söt och satte upp huvudet så jag i princip rullade över honom. Han vart så stressad när jag ramlade av och bara stod och skakade. Fick lugna honom och klappa honom, Han la nosen i famnen och bara skakade. Efter en stund lugnade han sig och vi testade igen och det var inga problem. Vi fick ett bra avslut och gick hem och myste. Ibland blir det missförstånd helt enkelt, jag blir lite irriterad på honom då han är så perfekt och vill ha det på sitt vis och inte kan kompromissa men han är ett djur och han är som han är. Jag får helt enkelt försöka lite till och se hur vi ska göra. Sen vet jag inte hur mycket det spelar in att han hade så pass ont av hoppningen innan vi var till doktorn. Kanske att han tror att det ska göra ont, jag vet inte hur djur tänker så jag får ta det lite lugnt, inte ha för bråttom att höja vilket jag ofta har. Pausa lite och träna här och nu. Det jag kan tänka så här i efterhand är att jag hade västen på mig, har slarvat lite med den men idag hade jag den och tur var ju det. Landade ju på bommen eller jag egentligen rullade över den. Men hade jag inte haft västen hade det ju kunnat gå illa. Sen undrar jag om jag störde honom för mycket men jag måste ju så klart få säga åt honom, det tredje är att hade jag för otydliga hjälper. Han vill ha klara och raka besked. Vi får tänka lite eller iaf jag, Shaman skiter väl i vilket haha.
 
 
I morgon ska vi eller jag snarare, shaman får vara hemma till grannstaden med vår nya vän då hon ska träna med sin häst, Det blir bra att göra nått, komma iväg och se lite annat. Hoppas på fint väder i morgon också :)
 
Kram!!
 
Tjuriga pålleskrutt ;)

Genom glädje och sorg

Senaste dagarna har varit jobbiga, rent utsagt riktigt tunga. Beskedet om att grannen måste ta bort sin ponny vart väldigt tråkigt. Tyvärr har han varit sjuk en längre tid och vi visste alla att kanske utgången blir att han får lämna oss. Vi har haft ganska mycket att göra med honom och hans familj och det känns som både han och hans nära blivit en del av oss och vår vardag. Därför vart det extra jobbigt. Jag trodde inte att jag skulle bli så ledsen som jag blev. Det var tungt, Shaman har tröstat så gott han har kunnat. Det känns som han kan hantera en situation där jag blir mer arg än ledsen. Han blir lite nervös och går omkring och tittar på mig eller ställer sig och glor. Han smyger fram och lägger nosen i famnen och bara myser. Han försöker skoja till situationen genom olika spratt, igår tacklade han mig genom att putta till mig med ändan så jag åkte iväg som en raket. Han såg väldigt nöjd ut efteråt. Tur han har humor.
 
Vi tränar på nästan fullt ut nu, han är riktigt fin. Jag försöker ha en plan varje pass, mycket skrittarbete. jogga igång honom innan han börjar jobba. Balanserad i galoppen och även jobba där innan jag sätter mig ner och vi jobbar ihop oss. Han behöver lite tid innan han blir varm men han är värd att vänta på. Han är helt gudomlig, luftigt steg och det känns som han svävar fram. Det gjorde verkligen skillnad efter kiropraktiken.
 
Vi har provat hoppa små hinder och Shaman är så glad och positiv. Han är pigg och stark. Jag försöker verkligen att inte vara och pilla i tygeln och rama in honom med benen. Detta tog jag med mig idag då vi testade hoppade för första gången efter skadan. Jag var lite orolig att det skulle bli som tidigare. Lite gruvsamt men Shaman var i sitt esse och gjorde allt och lite till. Han tvekade inte ens en gång. Han hoppade allt med glädje. Jag höll händerna stilla men ändå kontakt med tygeln. Höll om med benen och han hoppade allt, det var jobbigt då vi höjde men jag tänkte jag gör som jag tänkt och ser om det är så han vill ha det. Det verkade vara det, han accelererade när han behövde så i stället för att ta tillbaka fick han bara vara. Det gäller att våga sitta kvar där och inte göra nått och bara vänta ut honom. Han verkar helnöjd, så bara träna vidare nu på detta. Jag kommer bara hoppa det jag vågar behålla den här ridningen på, höjer vi och jag inte vågar då får vi helt enkelt pausa :)
 
Klappade och borstade och gav karameller som han verkligen förtjänade efter idag. Han är helt fantastisk. Det känns som ett lyckorus, men jag vågar ändå inte slappna av för att jag vet hur det har blivit. Allt har raserats bara på en kort stund men nu har han kanske inte ont eller har några låsningar. Han hoppade bra språng från första till sista språnget idag vilket är roligt. Runda fina, inte kröp nära.
 
Jag lever i nuet och kommer iaf att vara glad i dag och somna med ett leende på läpparna :)
 
Kram!!!
 
Pigg och glad idag och inget pipande eller yahooo så matte flög ;)
Hoppas på att få motivationen tillbaka snart :)
Nöjd kille efter dagens pass ;)
Bustrollet som var riktigt nöjd idag. Nu gäller det bara att behålla det här och kämpa vidare:)
 
 

Födelsedagsfirande och rallykallar

Idag har Shaman fyllt år, han fyller hela 14 år. Vart tog åren vägen, det går så fort och det känns som det var nyss jag tittade på honom och bestämde mig för att honom vill jag ha. Han bara växer som individ och han blir bara mer och mer personlig. Han visar tydligt vad han vill och vad som är bra och inte. Han kan bli så arg om han inte får som han vill eller försöker visa något. Han ger sig verkligen inte förrän man har förstått att det här vill han.
 
Han är en väldigt cool häst, lugn och inte alls nipprig. Han brukar aldrig reagera för nått. Nu är han helt förbytt, han är stark och pigg. Vill busa och bocka. Han kan inte bocka, hans försök blir snarare krumsprång. Idag fick han prova hoppa några små nedfallna träd på skogsslingan, först saktar han in och smyger sig på trädet som ligger där och funderar hur han ska göra. Ska han våga hoppa eller inte. Då får man rama in honom och smacka lite och då tar han sats. Han tar nästa och hoppar och landar och sen sticker han iväg som ett skott. Han såg idag ett par märken i sanden så han hoppade högt och åt sidan så jag höll på åka över öronen. Vi mötte två kvinnor som höll på att fotografera som vi stannade och pratade med. Dom tyckte Shaman var så fin så, och sen fortsatte vi i galopp och uppe på backen stannade vi och jag tänkte nu skrittar vi ner. Han fullkomligt exploderade och flög i luften och krummade ryggen och stegrade och sparkade bakut på en gång. Han pep av lycka. Jag daskade till honom o sa så där gör man inte och då sa han jo vi gör visst så, titta och han hoppade rakt upp igen. Tjoheeej, tur jag satt kvar. Sen skrittade vi ner för backen och när vi kom fram såg jag rådjuret som stod och tittade på oss. Det tog ett par minuter innan Shaman såg det och då han fick syn på det tvärvände han och försökte sticka hem. Fick stopp på honom iaf och sen gick vi förbi i samlad trupp. Sen skuttade en hare över vägen men verkade inte som han såg den som tur var. Avslutade på banan och fick jobba honom så han inte hann tänka på bus. Han är riktigt fin, jobbar på jätte bra i alla gångarter och det känns att han tar i och inte har ont. Han har stort steg och luftiga gångarter. Provade det nya bettet och han trivdes bättre med det och höll inte på kvälja och ha sig som med det raka bettet. Dock är det väldigt skarpt så provade ha deltan för tyglarna men inte fasiken brydde han sig om det utan han var då lika glad för det. Stark var han ändå så ja det är bara att börja hålla fast sig :)
 
Vi borstade och myste på hela eftermiddagen, åt godis och firade födelsedagen!!
 
Rodeohästen.
Haha klart man ska leva livet tycker han ;)
Ett säkert vårtecken är när Shaman lägger sig i hagen och solar :)
Han myser verkligen :)
Kanske vi kan prova tävla igen bara matte hittar gnistan igen för pållen har då både gnista och inspiration.
 
En härlig vårdag hos oss idag :)
 

Länge sedan

Nu var det väldigt länge sedan vi bloggade. Shaman fick godkänt av doktorn vid senaste besöket. Han hade inga muskelspänningar kvar och hon knäckte lös det sista som satt fast. Nu är han pigg och glad och full av bus. Han har börjat sprattla och småbocka av lycka då vi galopperar. Han hoppar runt och kan busa till det ordentligt. Han har aldrig visat sånt är gott humör här under våra fem år tillsammans. Han är riktigt nöjd ser man i hans ögon på kvällarna då man säger gonatt. Han har den där speciella blicken. Han är nöjd helt enkelt. Han är social och riktigt go som vanligt men lite mer go kanske. Han mår bra. Det känns riktigt bra.
 
Vi har börjat rida i alla gångarter till Shamans stora förtjusning, han fick testa hoppa lite låga små språng i veckan och först stannade han och tittade på hindret och sen på mig och sen på hindret och sen sparkade han lite med frambenet på bommen och sen vände han om och körde all in och det bar av i full fart över hindret så matte fick hålla fast sig. Han är pigg och glad och riktigt stark. Så här stark har jag inte upplevt honom tidigare. Han behöver bygga lite mer muskler ser jag så det jobbar vi på. Vi tar det lite lugnt än ett tag. Vi har ingen brådska. Nu missar vi ganska många tävlingar om inte hela säsongen då en häst fått kvarka och hela anläggningen är stängd. Så vi kommer oss ingenstans. Vet inte alls hur länge det här kommer ta, det har insjuknat fler hästar dock endast feber men man vet inte om det blir mer. Hujja hade bara velat ta Shaman därifrån, långt bort från allt och bara isolera oss och vara i fred tills allt det här är över. Jag är verkligen orolig att han ska bli sjuk.
 
Känner att jag inte har någon inspiration för ridningen eller att tävla. Allt känns bara som en vardag för oss eller för mig iaf, Shaman är glad och positiv till allt som tur är. Nu ska jag iaf lära mig att hitta min egen balans och ridning i hans luftiga och lite större gångarter. Spännande!!
 
På söndag firar vi Shaman som fyller fjortis, han ska få lite småpaket, han fick ju ett stort paket i förskott men han ska få ett teståk snart. Han kommer bli så glad då hans största nöje här i livet är att åka transport, gärna med fönster så han kan titta ut och se på omgivningen. Han skulle kunna stå där i  timmar och bara glo. Han är inte riktigt som alla andra små pållehästar :)
 
Hoppas alla får en fin helg i vårvädret!!
 
Shamans vrålåk, nu kan han åka så mycket han vill 😃
 
Fjortisungen 😃
 
 

Snutten
 

Härliga vårväder och stolliga häst 😜
 

Skutt, sur blev han då dom andra fick hoppa mer och högre 😜
 

Han ser så nöjd ut i ögonen ❤️RSS 2.0