årsslut

Vi har varit dåliga på att uppdatera. Det har faktiskt varit fullt upp med träningar och lite mindre tävlingar här hemma. Vi har försökt julstöka så gott det går men haft lite dålig känsla då det regnat och varit ishalka hela julhelgen. Tråkigt, vi brukar ju ha vitt på jul och rida ut så snön yr om fötterna på hästarna.
 
Shaman har gått riktigt bra på dressyrbiten och jag är så glad. Försöker få igång honom först med lite större tempo och stora volter för att sedan samla honom och jobba stundvis. Försöker få honom mjuk och rund och följsam i bägge varven. Vi plockar moment från olika dressyrprogram för att få lite inspiration.
 
Hoppningen funkar tyvärr inte lika bra, det beror mestadels på mig och jag spänner mig och blir orytmisk och stel som en planka och då springer bara Shaman och vet inte vad han ska göra. Vi hoppade på klubbhoppningen och jag var då mjuk och följsam och gjorde som vi tränat på kursen. Det gick ju jätte bra och Shaman hoppade på riktigt  bra även om vi fick ett nedslag och nått stopp men det var faktiskt mitt fel. Jag vågade inte riktigt rida på och kände att jag inte riktigt visste vilket tempo vi skulle ha just för det hindret.  Vi hade en pay and jump i mellandagarna men då var jag bara stel och inget funkade. Shaman var stark och bara plöjde och det vart inte alls bra. Men då vi övade idag var han ju hur fin som helst. Jag har jobbat mkt med dressyren och det märktes. Han  var i balans och hade bra galopp. Jag var mjuk och följsam och drog inte i tygeln i panik. Jag red med benen och lätt hand. Det trivdes han super med. Vi fick nått stopp för att vi hade på tok för dålig fart och då jag ställde mig och sen satte mig igen fick vi till det. Vi vågade hoppa lite högre också och det kändes som vi samarbetade idag.
 
Bästa Shaman!! Nu ska vi faktiskt ta lite nyårssemester och ladda inför kommande år och säsong. Jag kommer fortsätta med hoppningen men inte lika mkt som tidigare. Jag kommer att lägga större delen av tiden på dressyren och dressyrtävla mer. Det var ganska många hemmatävlingar på dressyrfronten så det blir toppen. Känner att jag tar hoppningen lite på sidan om nu då jag inte tycker det fungerar för mig och då vill jag inte att Shaman ska få dåliga upplevelser.
 
Gott nytt år!!

Klubbhoppning.

90 cm

Pay and ride.
Dressyren går riktigt bra nu😉


Bilder!!

Fick ett par riktigt fina bilder av en av de yngre tjejerna i stallet. Hon var minst  lika duktig som vår tävlingskötare på att fota.  Jag var riktigt imponerad hur hon verkligen fångade det lilla extra i varje bild. De bilder jag tar med mobilen eller från filmerna blir oftast suddiga och det märks så väl då jag ska lägga in dem i bloggen. Känns lite tråkigt faktiskt. Så jag bjuder på lite extra fina bilder idag som är från helgens träning då Linda Heed var till oss. Såg även att hon skrivit om oss i sin blogg, att vi norrlänningar var taggade och duktiga och hade mkt engagemang:) så det var extra roligt!!
 
 
 
 
 

oväntad och impulsiv helg

Vart en spännande och rolig helg för oss. Har sagt från start att jag inte tänkt vara med på träningen som kommer att vara luciahelgen. Landslagsryttaren Linda Heed kommer och har träning i dagarna två. Resonerade lite som så att tänk om hon har fär svår övning för oss och Shaman då börjar tramsa och mkt folk på läktaren. Så jag tänkte jag går och tittar i stället. Men då jag såg övningen hon skulle ha på lördagen så tyckte jag ändå att vi kunde vara med då det var markarbete. I samråd med min veckotränare så sa han att ja det kan vara bra för er att vara med och eftersom han jobbade söndag så tyckte han att jag kunde vara med även då om jag kände för det. Det var ett av mina bästa beslut jag gjort på länge.
 
Shaman var lite pigg dag 1 men väldigt nyfiken och stirrade ogenerat på alla hinder och nya hästar som var där. Vi jobbade mkt med det jag o vår tränare gör på veckorna men då jag är så trög har han nästan gett upp om att jag ska bli mer följsam och mjuk i kroppen än vara som en stel planka. Hon sa samma som honom, slappna av i höfter och ben och stark i magen. Gunga med i skritt, trav och galopp samtidigt som händerna skulle pendla men med sträckt tygel. Jisses vad vi har gungat i helgen ;) Vi jobbade med lite flytta och ställa rakt. Då vi kom igång att hoppa så stannade så klart Shaman och då vart ett av mina problem så tydligt. Han dyker med huvudet innan hindret och blir lite låg. Han drar mig då ur sadlen och jag faller fram och han tappar balansen och kan inte hoppa. Så jag fick prova lite det som Ted sa sist han var till oss, lyfta händerna lite och hålla kvar. Hon sa håll upp händerna och håll kvar, sitt emot men fortsätt gunga. Oj vad skillnad det vart, han hoppade jätte bra. Han fick bakbenen under sig och sköt ifrån. Jag måste jobba på det hemma nu. Sen ska jag även träna på att gunga. Haha ja det kommer bli massa gungande framöver.  Jag är glad att jag fick så mkt hjälp och att hon var så engagerad och ville verkligen hjälpa oss alla på de olika nivåerna vi var. Jag kände mig trygg och kunde lita på henne så inget ont i magen för hoppbiten. Vi fick berätta lite om oss och vad vi hade för problem och hon sa då att det var bra att jag verkligen jobbade på det och att hon då inte skulle lägga det på en för svår nivå för oss. Toppen :)
 
Så klart skulle Shaman gå och sparka i en planka och skrapa upp bakfoten just innan vi skulle göra oss i orning för träningen. Suck, han och hans jädra ideer om att saker ska sparkas ner då de inte passar honom att de är där. Då plockar han genast ner det. Suck och dubbelsuck. Såret var inte så djupt som tur var så jag spolade ur det både före och efter ridningen. Satte ett förband också så han tyckte riktigt synd om sig själv. 
 
Åkte ut senare på kvällen och linimenterade benen och gosade på honom. Han hade sovit och var spåning och såg nyvaken ut. Stackaren han är helt knäckt efter helgen och det känns som att jag också är riktigt trött. Men vi har haft roligt och lärt oss mkt. Vi har fått med oss bra tips och råd och nu längtar jag till vi ska träna för vår veckotränare.
 
Hoppas ni har haft en bra helg:)
 
Trevlig advent på er alla!!
 
 
Teknikövning över krysshinder.
Latmaskar och slöfockar

Veckan har faktiskt varit riktigt lugn hos oss. Jag tror att både jag och Shaman behövde det. Jag märker att han varit lite uttråkad sista dagarna så han ska få börja jogga igång nu igen. Igår kom det snö i lite större mängd så vi passade på att rida ut med grannen och det bar av mot Lövskär. Underbart, någon minusgrad och bra sällskap. Shaman var inte alls så där jätte taggad som jag trodde. Lite i galoppen men inte annars. Var lite halt bitvis under snön så vart mest skritt och trav i lagom takt för att de inte skulle halka till. Han var nöjd efteråt och jag borstade och pysslade om honom. Han halvsov i krubban som han brukar då han gjort nått anstängande. Knasbollen där.
 
Det vankas klubbhoppning och vi ska så klart vara med. Då jag inte hoppat så mkt bana efter Shaman kommit igång efter skadan ska jag träna lite och i samråd med vår tänare ska vi se vad vi kör för höjd. Huvudet vill så mkt men magkänslan och osäkerheten finns där återigen. Jag hade jobbat stenhårt att försöka få bort den och nu då jag inte hoppat så mkt är den åter. Men jag ska fixa det, tillsammans med skalman ska det gå. Han kan jag kan men jag måste bara våga lita på honom även på de högre höjderna. Han har gjort det förr. Jag ska bara hänga med i hans fart och språng.
Allt ska bli bra, bara vi tar det i vår egen takt.
 
I morgon ska vi se om vi kan planka in på ridskolans lektionstid och då få rida i varma ridhuset. Tyvär har jag lång dag men nåja det ska nog ordna sig.
 
Hej svejs!!
 
 

Adventstider

Redan andra advent idag. Det har vi firat med att absolut inte göra något idag. Har varit kallt idag hela -18. Brr, både häst och ryttare har frusit idag. Shaman visade det genom att stå och tjura vid staketet och hela tiden speja då jag visade mig då jag fixade åt honom. Sen då jag kom hade han plockat ner den undre plankan och lagt den så prydligt på backen som att han tänkte gå in själv. Han brukar förmodligen göra så då han rymmer. Fördelen är att han går raka vägen hem. Sparkar på dörren tills att någon öppnar och går in i sin box. Därför har vi börjat lämna boxdörren öppen åt honom. Tyvärr är det ju ingen där på dagtid förutom de på ridskolan men de är ju på andra sidan gården. Så han får väl gå dit då så får nån följa honom hem ;)
 
Har varit ute på lite shoppingrunda med grannen, vart lite julklappar åt häst och även till ryttaren. Shaman fick ett par paddar så vi kan tvätta de andra som är genom skitiga. Han fick också en ryktlåda för borstarna då ryktväskan ramlat sönder i alla sömmar och var mer trasig än hel. Då jag skulle flytta över sakerna skulle han så klart vara med och hjälpa till. Han nosade och tittade på ryktlådan och puttade försiktig och kände på alla kanter och lådor i den. Sen skrev vi hans namn också på den då några har likadanna runtomkring honom i stallet.
 
Var stallmöte idag så det vart fika och lite glögg. Var inte så mkt som togs upp. De skulle byta underlag senare i vinter så då får man väl ta lite vila då. Snark detta jädra underlag det känns som det aldrig blir bra. Kommer försöka rida i varma så gott det går men är svårt på kvällarna. Dock verkar det som att på vissa kvällar kan vi betala en liten summa för att komma o rida trots att de har lektion utan att delta själva så det är nått vi kommer att göra.
 
Vinter igen😕
Shaman med kompisen Jimmy:)
Tur att jag får hjälp att lägga allt i ordning:)

Lite smått och gott

Veckan har varit bara stökig för oss. Var så irriterad sen söndagens tramseri. Så vi valde att rida ut med grannen på måndagen och det hade så klart kommit snö så det passade perfekt. Sen regnade det igen och vart ishalka. Tränade för vår vän med dressyr men Shaman var bara irriterad och sur. Jag fick inte ens till nått kände jag. Var bara att gå hem och låta det vara. Onsdagen gick till markarbete med hoppchefen. Så klart tvärnitade Shaman så chefen kom flygandes som en kanonkula. Inte bra men sen gick det bätte. Han visade lite tempo och vi jobbade på det. Fick sitta upp och bara hitta takt och rytm igen. Så som vi gjorde tidigare. Då Shaman verkligen jobbade och vi provade rida fram och sen ta tillbaka och fram och göra mkt övergångar. Hittade känslan igen. Bra känsla. Sen på fredagen gick det åt helvete igen. Shaman lyssnade inte bara tramsade och jag fick bli riktigt förbannad igen på honom. Kändes inte alls bra.
 
Vi tänkte ju dressyrtävla på lördagen och det kändes bara skit. Inte ett dugg roligt. Tänkte att vad har förändrats, varför är han så missnöjd. Han brukar ju inte alls vara så. Så på lördagen då jag kom så tänkte jag okej nu ska jag inte bli sur utan då får vi helt enkelt stryka oss.  Han var lite sur för att han inte fick gå ut men jag borstade och fixade honom inför dressyrtävlingen. Jag masserade honom och då jag kom till bakkärran så var han stel och tyckte inte alls om det men då det släppte så slappnade han av ordentligt.
 
Red fram länge och gjorde mkt övningar som vi tränat på hemma. Så fort jag tog tygeln vart han sur och då jag satte mig ner i traven vart han än mer sur. Så jag gav honom lite halvlånga tyglar och bara koncentrerade mig att rida lätt och lägga på benen. Då vart han riktigt nöjd och så gjorde vi till bägge klasserna. Sen då han slappnade av och började spänna ställde jag mig och red framåt. Han jobbade som tidigare, vart avslappnad och mjuk. Följsam och lyhörd. Det var underbart, jag fick tillbaka min glada och possitiva häst. Vi samarbetade. Vi hade roligt även om det vart lite små missar här och där. Han var lite spänd i första klassen så jag fick försöka avleda honom men det gick bra. Vi kom tvåa!!
 
Sen var det dags för debuten L:A ojoj, han var änn finare nu och vi var mer skärpta. Lite småmissar här också men vi kom på tredje plats. Så två placeringar i dag. Underbart. Fina älskade lilla häst.
 
Åkte ut på kvällen och klappade och myste. Han hade sovit riktigt gott såg det ut som då han var helt spåning och hade spån i öronen. Han var nog trött den lille killen.
 
Avslutar med ett leende på läpparna och nu tar vi lite semester!!
 
Trevlig helg!!
 
En andra plats i dagens första klass :)
 
Trea i vår första L:A!!
Fina lilla Shaman som kämpar på :)
L:A debut för Team S.
 

Tjurskallar och surmular

Helgen har inte alls varit rolig. Shaman har varit på tvären och likaså jag. Gårdagens pass var inte alls kul, fick verkligen jobba med honom och med mig själv också. Vi hade tänkt träna programmen inför helgen men icket det. På slutet gick det hyfsat. Shaman var stökig och vägrade lyssna. Han vart sur och spände sig då jag skummpade och då spände jag mig och det vart inte alls bra. Kändes som att han inte alls släppte ner mig i sadeln.
 
Dagens hoppning gick bara åt helvete. Först gick allt jätte bra och vi fick bra språng. Provade höja och hoppade 110cm på ett räcke. Hade lite dålig galopp då jag tvekade lite men Shaman hoppade. Han hoppade så pass att han hoppade mig ur sadeln så jag flög över huvudet. Lyckades hålla fast mig och han stannade som tur var då jag lättade ur sadeln och hängde om halsen och sprattlade;)
 
Tänkte avsluta med en oxer men då sa han stopp. Han började tjura och trilskas som han gör ibland. Han hade liksom redan bestämt sig att han skulle inte hoppa den. Vi sänkte o då hoppade han. Höjde endast ett hål. Näää då tjurade han. Vart riktigt arg på honom för han tänkte hoppa men ändrade sig i sista sekund. Jävla häst kände jag. Samtidigt undrar jag var han trött, orkade han inte? Gjorde jag nått omedvetet men det kändes bra i maggropen. Kanske att jag ändå tog tillbaka för mkt. Vågade kankse inte galoppera riktigt. Jag vet inte. Vår tränare kommer i veckan så han ska rida lite och känna på honom. Då han gjorde så här. Ev att vi kollar om kiropraktikern kan komma ut och klämma till honom. Jag har så många funderingar. Samtidigt var jag inte riktigt med idag känslorna var svåra att döva. Jag hatar första avdent. En helg som för mig alltid varit så mysig men det förändrades i en handvändning för ett år sedan. Orkade inte med nått, spolade av Shaman i varmt vatten då han var så svettig och åkte sedan tillbaka och bytte täcke. Gav en morot och sa gonatt. Han ville mysa men jag orkade inte, ville inte.
 
I morgon kankse, en annan dag. Är så jäkla trött och less på allt just nu. Har inte någon som helst ork eller motivation till nått. Vill bara låsa in mig. Sälja hästen, lägga ner ridningen. Inte jobba, inte ha några måsten. 
 
Nåja nu glömmer vi den här skithelgen och tar nya tag i morgon. Då ska vi ha vilodag och bara mysa och försöka bli sams. Vi skildes tyvärr som inte helt jätte sams idag ;)
 
Hej svejs!!
 
Sekunden senare flög jag över halsen då han hoppade mig ur sadeln ;)
Skit oxern han vägrade kliva över!!!
Primadonnan kan om han bara vill ;)
Ja vad ska vi säga?? Nya tag till veckan i stället. Det kan ju inte alltid gå bra heller ;)
 
 
 

RSS 2.0